< Назад

Стојков Слободан

Биографија: (Скопје, 1945 - ) Филмски и телевизиски снимател. Средно образование завршува во Скопје. Од 1965 година се вработува во „Вардар филм“ како асистент снимател (волонтер) во филмот „До победата и по неа“. По овој филм следуваат бројни играни и документарни остварувања. Од 1985 година па до денес, работи како снимател во Македонската радио-телевизија во Скопје. Во 1982 година на Фестивалот за документарен и краткометражен филм во Белград добитник е на диплома за најдобра камера за документарниот филм ХУАСКАРАН-АНДИ (1982).


Награди: 1984 ФЈДКФ Белград, Специјална диплома за снимателска работа / „Хуаскаран-Анди 82“

Филмови: 1980 ВРЕМЕ ВОДИ, шарфер, игран, Вардар филм, Македонија филм 1981 ЦРВЕНИОТ КОЊ, асистент снимател, игран, Вардар филм, Македонија филм 1982 ЈУЖНА ПАТЕКА, шарфер, игран, Вардар филм 1985 МЕТАЛСКИ ЗАВОД ТИТО, снимател, документарен, Вардар филм

Филмографија:

1965: Весници, весници ( Асистент снимател, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Асистент снимател, )
1975: Јад ( Асистент снимател, )
1975: Вива ла музика ( Асистент снимател, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Асистент снимател, )
1976: Најдолгиот пат ( Асистент снимател, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Асистент снимател, )
1976: Во својот град ( Асистент снимател, )
1976: Денес треба нешто да се случи ( Асистент снимател, )
1976: Ден кога се проштева ( Асистент снимател, )
1977: Ближни наши ( Снимател, )
1977: Радост ( Асистент снимател, )
1977: Нов живот ( Асистент снимател, )
1977: Град херој - Прилеп и Прилепско во НОВ ( Асистент снимател, )
1977: Градежно претпријатие „Маврово“ ( Асистент снимател, )
1977: Матуранти ( Асистент снимател, )
1977: Фаулбал ( Снимател, )
1977: Никола Мартиноски ( Асистент снимател, )
1978: Растење ( Снимател, )
1978: Угич ( Асистент снимател, )
1978: Подмолна сила ( Асистент снимател, )
1979: Голгота ( Асистент снимател, )
1982: Вангел Наумовски ( Асистент снимател, )
1982: Мистериозниот предмет ( Асистент снимател, )
1984: Хуаскаран - Анди '82 ( Снимател, Сценарио, )
1984: ХЕК Југохром - Попова Шапка ( Асистент снимател, )
1984: Тунел ( Снимател, )
1985: Јазол ( Снимател, )
1986: Тоа е мојот живот ( Снимател, )
1999/2000: Траги низ времето ( Снимател, )
2000: Агенција осамени срца ( Директор на фотографија, )