< Назад

Самоиловски Владимир

Биографија: (Скопје, 1953 - ) Филмски работник - снимател. Од 1976 година работи во „Вардар филм“, најнапред како асистент-снимател а потоа снимател-швенкер. Како самостоен директор на фотографија, во играната продукција дебитира со филмот МАКЕДОНСКА САГА (1993). За овој филм е добитник на наградата за дебитант на 14-тиот Интернационален фестивал „Браќа Манаки“, како и на Бронзената камера 300 на истиот фестивал.


Награди: 1993 ФФ „Браќа Манаки“, Битола, Бронзена камера 300 / „Македонска сага“ 1993 ФФ „Браќа Манаки“, Битола, „Камера 300“ за најдобар дебитант на фестивалот / „Македонска сага“

Филмови: 1982 МАЈКА ИЛАРИЈА, снимател, документарен, Вардар филм

Филмографија:

1977: Пресуда ( Асистент снимател, )
1978: Џафра ( Асистент снимател, )
1978: Среќна Нова година ( Асистент снимател, )
1978: Лето Господово '77 ( Асистент снимател, )
1978: Железниот преграб ( Асистент снимател, )
1979: Добро ни дојде ( Асистент снимател, )
1979: Рафаел Алберти ( Асистент снимател, )
1979: Дае ( Асистент снимател, )
1979: Ежен Гилвик ( Асистент снимател, )
1979: Глава ( Асистент снимател, )
1980: Оловна бригада ( Асистент снимател, )
1980: Време, води ( Асистент снимател, )
1980: Кога ( Асистент снимател, )
1980: Иларија ( Снимател, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Асистент на режија, )
1982: Врати на бескрајот ( Снимател, )
1982: БОПС ( Асистент снимател, )
1982: Полноќно сонце ( Асистент снимател, )
1983: Пат за умор ( Асистент снимател, )
1983: Виновник ( Асистент снимател, )
1984: Црно во црно ( Асистент снимател, )
1985: Полноќни танцувачи ( Асистент снимател, )
1985: Ангроинженеринг ( Асистент снимател, )
1985: Опасна баба ( Асистент снимател, )
1986: Манастир ( Асистент снимател, )
1987: Хај-фај ( Снимател, )
1987: Тетово низ историјата и денес ( Снимател, )
1989: Оплакување Христово ( Асистент снимател, )
1989: Национален парк Пелистер ( Снимател, )
1990: Галичица ( Снимател, )
1991: Тетовирање ( Снимател, )
1993: Македонска сага ( Директор на фотографија, )
1993: Светло сиво / Ѓавол во срцето ( Директор на фотографија, )
1995: Ангели на отпад ( Снимател, )
1997: Часовник ( Директор на фотографија, )
1998: Збогум на 20-тиот век ( Директор на фотографија, )
2000: Хофманова 13 ( Директор на фотографија, )
2000: Писмо ( Директор на фотографија, )
2000: Желба по глината ( Снимател, )
2000: Вета ( Директор на фотографија, )
2000: Македонци со исламска вероисповест ( Снимател, )
2000: Народните инструменти на Македонија ( Снимател, )
2001: Тумба Маџари ( Снимател, )
2002: Песја пена ( Снимател, )
2002: Дузина приказни за виното ( Снимател, )
2004: Илузија ( Директор на фотографија, )
2005: Остани исправен ( Директор на фотографија, )
2007: Зад темнината ( Директор на фотографија, )
2017: Амби ( Директор на фотографија, )