< Назад

Прохаска Миљенко

Биографија: (Загреб, 17.09.1925 - Загреб, 29.05.2014) Хрватски композитор, аранжер, диригент и музички педагог. Најпознат е по работата како диригент на Танцовиот оркестар (Биг бенд) на Радио Загреб, подоцна РТВ Загреб. Во 1951 година завршува средното музичко училиште (контрабас), а во 1956 година дипломира на Музичката академија во Загреб.

Филмографија:

1966: До победата и по неа ( Музика, )