< Назад

Ангеловски Благоја

Биографија: (Тетово, 11.3.1920 - ) Филмски работник. Завршува Виша трговска школа. Од 1949 година е началник во одделението за киномрежи во Комисијата за кинематографија при Владата на СРМ, каде што останува на функција до крајот на 1950. Потоа преоѓа на работа во „Фотоцентар“. Од 1958 е вработен во „Вардар филм“ како главен диспонент, додека во продукцијата на „Вардар филм“ неговото учество е во својство на организатор т.е. директор на филм. Од 1981 година е пензионер.

Филмови: 1961 СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ, помошник директор на филм, игран, Вардар филм 1963 НЕВОЉИТЕ НА ПОКОЈНИКОТ К.К., организатор, краток игран, Вардар филм 1964 СРЕДБА НА СОЛИДАРНОСТА, организатор, документарен, Филмски новости 1986 СРЕЌНА НОВА '49, соработник, игран, Вардар филм, Македонија филм, Градски кина Скопје, Унион филм Белград

Филмографија:

1959: Три Ани ( Организатор на снимање, )
1959: Допири со смртта ( Организатор на снимање, )
1960: Сонце на младоста ( Организатор на снимање, )
1960: Први Мај 1960 ( Организатор на снимање, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Директор на филм, )
1962: Тито меѓу нас ( Организатор на снимање, )
1962: Стихија ( Организатор на снимање, )
1964: Скопски репортер бр. 4 ( Организатор на снимање, )
1964: Скопски репортер бр. 6 ( Организатор на снимање, )
1964: Полошки огнови ( Организатор на снимање, )
1965: Од ден во ден ( Организатор на снимање, )
1966: До победата и по неа ( Помошник директор на филм, )
1967: Каде по дождот ( Директор на филм, )
1967: Македонска крвава свадба ( Директор на филм, )
1967: Мементо ( Директор на филм, )
1968: Планината на гневот ( Продуцент, )
1968: Довикување на пролетта ( Организатор на снимање, )
1968: Споменик ( Организатор на снимање, )
1969: Републиката во пламен ( Помошник директор на филм, )
1969: Очи ( Организатор на снимање, )
1970: Цената на градот ( Директор на филм, )
1970: Човекот во црно ( Организатор на снимање, )
1971: Црно семе ( Директор на филм, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Директор на филм, )
1974: Зимски центри во Македонија ( Организатор на снимање, )
1974: Попова Шапка - Инекс ( Организатор на снимање, )
1975: Јад ( Директор на филм, )
1975: Леополд Седар Сенгор ( Организатор на снимање, )
1976: Еугенио Монтале ( Организатор на снимање, )
1976: Во својот град ( Организатор на снимање, )
1976: Денес треба нешто да се случи ( Организатор на снимање, )
1977: Исправи се, Делфина ( Директор на филм, )
1977: Јас, Блага Мицанова ( Организатор на снимање, )
1977: Концерт мајстор ( Организатор на снимање, )
1977: Град херој - Прилеп и Прилепско во НОВ ( Организатор на снимање, )
1978: Среќна Нова година ( Организатор на снимање, )
1979: Икар ( Организатор на снимање, )
1981: Црвениот коњ ( Директор на филм, )
1982: Огнена бригада ( Организатор на снимање, )