< Назад

Вељковиќ Предраг

Биографија: (Прокупље, 25.5.1925 - Скопје, 1998) Филмски работник. Офицерската кариера во Југословенската армија го условува во 1951 година да се најде на служба во Скопје, каде што останува до крајот на животот. Како рано пензиониран офицер (1957), започнува да се занимава со филм и да соработува со „Вардар филм“ во својство на организатор. Набргу се истакнува како организатор и водач на снимање во продукцијата на сите филмски родови.

Филмографија:

1959: Виза на злото ( Организатор на снимање, )
1959: Нерадосни игри ( Организатор на снимање, )
1959: По врвиците на слободата ( Организатор на снимање, )
1960: Во долината на цветовите ( Организатор на снимање, )
1960: Шарпланинецот Мургош ( Организатор на снимање, )
1960: Погон 3 ( Организатор на снимање, )
1961: Солунските атентатори ( Организатор на снимање, )
1961: Помеѓу две разделби ( Директор на филм, )
1962: Зимски импресии ( Организатор на снимање, )
1962: Кој е виновен? ( Организатор на снимање, )
1962: Охридска пастрмка ( Организатор на снимање, )
1962: Страдни од вода - страдни за вода ( Организатор на снимање, )
1963: Скопски репортер бр. 1 ( Организатор на снимање, )
1963: Скопски репортер бр. 2 ( Организатор на снимање, )
1963: Скопје, 26.7.1963 ( Соработник, )
1963: Замрзнато езеро ( Организатор на снимање, )
1963: Девојките од Мали ( Организатор на снимање, )
1963: За нови достигања ( Организатор на снимање, )
1963: Оваа пролет 1963 ( Организатор на снимање, )
1964: Проштевање ( Организатор на снимање, )
1964: Додека владееше оризот ( Организатор на снимање, )
1964: Последни номади ( Организатор на снимање, )
1965: Григор Прличев ( Организатор на снимање, )
1965: Охридските трубадури ( Организатор на снимање, )
1965: Животот во рацете на секундата ( Организатор на снимање, )
1965: Предизборни разговори ( Организатор на снимање, )
1965: Рудник „Дамјан“ - Радовиш ( Организатор на снимање, )
1966: Мала скопска хроника ( Организатор на снимање, )
1966: Премонтажа ( Организатор на снимање, )
1967: Тито во Охрид ( Организатор на снимање, )
1967: Лето господово '67 ( Организатор на снимање, )
1967: Луѓе и фасади ( Организатор на снимање, )
1967: Патека ( Организатор на снимање, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Организатор на снимање, )
1969: Републиката во пламен ( Организатор на снимање, )
1969: И водите на Вардар ќе бидат скротени... ( Организатор на снимање, )
1969: ЗИК Пелагонија ( Организатор на снимање, )
1969: Еден летен ден во Охрид ( Организатор на снимање, )
1969: Свилен конец ( Организатор на снимање, )
1969: Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Организатор на снимање, )
1969: Темно огледало ( Организатор на снимање, )
1970: Крсте Петков Мисирков ( Организатор на снимање, )
1970: Време за човекот ( Организатор на снимање, )
1970: Рудник „Тајмиште“ Кичево ( Организатор на снимање, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Организатор на снимање, )
1971: Рудник Демир Хисар - Сопотница ( Организатор на снимање, )
1974: Богданци ( Организатор на снимање, )
1974: VI Конгрес на СКМ ( Организатор на снимање, )
1974: Сто години железници во Македонија ( Организатор на снимање, )
1974: Рацин ( Организатор на снимање, )
1974: Оган ( Организатор на снимање, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Организатор на снимање, )
1976: Феникс ( Организатор на снимање, )
1976: Најдолгиот пат ( Организатор на снимање, )
1976: Amen Siam But Roma ( Организатор на снимање, )
1977: Адам (5 до 12) ( Организатор на снимање, )
1977: Ближни наши ( Организатор на снимање, )
1977: Радост ( Организатор на снимање, )
1977: Матуранти ( Организатор на снимање, )
1978: Отпор ( Организатор на снимање, )
1978: Повлечи - потегни ( Организатор на снимање, )
1978: Растење ( Организатор на снимање, )
1978: Подмолна сила ( Организатор на снимање, )
1978: Железниот преграб ( Организатор на снимање, )
1979: Луда птица ( Организатор на снимање, )
1980: Црно знаме ( Организатор на снимање, )
1980: Хомо догматикус ( Организатор на снимање, )
1980: Рака ( Организатор на снимање, )
1980: Шоу ( Организатор на снимање, )
1980: Време, води ( Организатор на снимање, )
1980: Кога ( Организатор на снимање, )
1982: Снимка за историјата ( Организатор на снимање, )
1982: Мистериозниот предмет ( Организатор на снимање, )