< Назад

Митриќески Антонио

Биографија: (Скопје, 1.2.1961) Филмски и телевизиски режисер. Филмска режија завршува на Високата државна школа за филм и телевизија во Лоѓ, Полска. На филм започнува да работи во 1985 година. Вработен е како асистент по предметот филмска и ТВ режија на Факултетот за драмски уметности во Скопје. За својата работа добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои: Специјална награда на градот Лоѓ за филмовите ДВОБОЈ и ДЕН (1985), Златен медал за дебитантски филм на 38-миот фестивал на југословенскиот документарен и кусометражен филм во Белград за филмот ЉУБОВТА НА КОЧО ТОПЕНЧАРОВ (1991), Награда на публиката на интернационалниот филмски фестивал „Браќа Манаки“ (1997).


Награди: 1985 Специјална награда од градот Лоѓ / „Двобој“ и „Ден“ 1991 ФЈДКФ, Белград, Златен медал Белград / „Љубовта на Кочо Топенчаров“ 1997 МФФ „Браќа Манаки“, Битола, Награда од публиката / „Преку езерото“

Филмови: 1985 ДВОБОЈ, сценарио, режија, краток игран, Висока државна школа за филм и ТВ - Лоѓ, Полска 1987 ЕХО, сценарио, режија, краток игран, Висока државна школа за филм и ТВ - Лоѓ, Полска 1985 ДЕН, сценарио, режија, документарен, Висока државна школа за филм и ТВ - Лоѓ, Полска 1986 ВРЕМЕ, сценарио, режија, документарен, Висока државна школа за филм и ТВ - Лоѓ, Полска

Филмографија:

1991: Љубовта на Кочо Топенчаров ( Режија, Сценарио, )
1997: Преку езерото ( Режија, Сценарио, )
2003: Како лош сон ( Режија, Продуцент, Сценарио, )