< Назад

Клинче Атила

Биографија: (Гостивар, 30.10.1958 - ) Актер и професор. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје во 1982 година, каде што е примен за доцент на предметот техника на говорот. Специјализирал на државниот универзитет „Хаџет Тепе“ во Анкара, а во март 2011 магистрирал на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, со што станал магистар по културологија. Како професор работи на Факултетот за драмски уметности, каде што предава сценски говор. Работел како глумец во НУ Турски Театар во Скопје и бил директор на истиот.

Филмографија:

1983: Потера ( Главна улога, )
1991: Тетовирање ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Споредна улога, )