< Назад

Мјаку Бајруш

Биографија: (Качаник, Косово, 21.01.1952 - ) Актер и режисер. Во средината на шеесеттите доаѓа во Скопје и тука завршува Гимназија во „Зеф Љуш Марку“. Уште како средношколец почнува да статира и да игра некои улоги во тогашната Албанска драма, при Малцинскиот театар. Во Приштина, 1973 година, дипломирал на отсекот за актерска игра при Вишата педагошка школа. Во 2014 година ја добива наградата Ристо Шишков за најдобро актерско остварување, а во 2019 наградата за животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“.

Филмографија:

1993: Светло сиво / Прекрасен свет ( Главна улога, )
1996: Самоуништување ( Споредна улога, )
2004: Илузија ( Споредна улога, )