< Назад

Стаменковиќ Миомир - Мики

Биографија: (Крушевац, Југославија, 31.10.1928 - Белград, 20.12.2011) Српски филмски, театарски и телевизиски режисер. Студирал на Филозофскиот факултет во Белград. Со филм започнува да се занимава од 1948 година, како асистент на режија на документарни филмови. Познат е како режисер на воени и филмови врзани за работата на Службата за државна безбедност (ОЗНА), како што се: СТАПИЦА ЗА ГЕНЕРАЛОТ, СБ ГО ЗАТВОРА КРУГОТ, НЕКОЈА ДРУГА ЖЕНА и др. Снимил и два филма на албански јазик: ВОЛКОТ ОД ПРОКЛЕТИЕ и КАКО ДА СЕ УМРЕ.

Филмографија:

1958: Мис Стон ( Асистент на режија, )
1959: Три Ани ( Асистент на режија, )
1959: Дубровски ( Асистент на режија, )
1961: Солунските атентатори ( Помошник на режија, )
1964: Под исто небо ( Режија, )
1966: До победата и по неа ( Помошник на режија, )