< Назад

Бошковски Т. Петар

Биографија: (с. Острилци, Крушевско, 09.01.1936 - Скопје, 15.07.2006) Македонски поет, романсиер, есеист, крититичар, драмски автор, преведувач. Бил уредник во Македонското радио и на списанието „Разгледи”. Од 1963 година членува во Друштвото на писателите на Македонија. Автор е на неколку стихозбирки, романи и драми.

Филмографија:

1968: По пат одам, за пат прашам ( Сценарио, )