< Назад

Јаневски Славко

Биографија: (Скопје, 11.1.1920 - 20.01.2000) Раскажувач, романсиер, поет, филмски сценарист, есеист и сликар. Основно и стручно-техничко училиште завршил во Скопје. Од 1945 година, уредник е на првиот весник за деца „Пионер“, потоа главен уредник на списанието за деца „Титовче“, на списанијата за литература и уметност „Нов ден“ и „Современост“, на литературниот весник „Хоризонт“ и на хумористично-сатиричниот весник „Остен“. Во меѓувреме работи како уредник во издавачките куќи „Кочо Рацин“, „Наша книга“ и „Македонска книга“. Автор е на книги за деца, патеписна проза, збирки раскази, романи, поезија и филмски сценарија. Добитник е на многу награди и признанија, меѓу кои: Наградата АВНОЈ (1968); Наградата 11 Октомври; потоа на СВП; 13 Ноември, награда на градот Скопје; Рациново признание и Наградата Мирослав Крлежа. Добитник е на две златни арени за сценарио, за филмовите ВОЛЧА НОЌ (1955) и МАКЕДОНСКИОТ ДЕЛ ОД ПЕКОЛОТ (1974) на филмскиот фестивал во Пула. Член на МАНУ од нејзиното основање во 1967 година.


Награди: 1955 ФЈИФ Пула, Златна арена за сценарио / „Волча ноќ“ 1974 ФЈИФ Пула, Златна арена за сценарио / „Македонскиот дел од пеколот“

Филмови: 1956 ПОСЛЕДНИОТ КОЛОСЕК, ко-сценарист, игран, Уфус филм Белград 1959 МАКЕДОНИЈА, ко-сценарио, документарен, Уфус филм Белград, Документарен филм Прага

Филмографија:

1955: Волча ноќ ( Сценарио, )
1955: Комитска легенда ( Сценарио, )
1956: Пула 1956 ( Режија, Сценарио, )
1956: Птиците доаѓаат ( Сценарио, )
1957: Сонце зад решетки ( Режија, Сценарио, )
1959: Виза на злото ( Сценарио, )
1959: На двата брега на Вардар ( Сценарио, Помошник на режија, )
1960: И морето сонува ( Режија, Сценарио, )
1960: Страв ( Режија, Сценарио, )
1960: Преку води преку земји ( Режија, Сценарио, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Режија, Сценарио, )
1961: Сфинга ( Режија, Сценарио, )
1963: Катастрофа, страдања, надежи ( Режија, Сценарио, )
1963: Василие Поповиќ - Цицо ( Режија, Сценарио, )
1967: Македонска крвава свадба ( Сценарио, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Сценарио, )
1985: Јазол ( Сценарио, )