< Назад

Ивановски (Менде) Методија

Биографија: (Битола, 14.05.1929 – Скопје, 1.01.1995) Сликар и сценограф. Завршил Художествена школа и Педагошка академија во Скопје а студирал и на Ликовната академија во Загреб. Бил член на ДЛУМ. Се занимавал и со театарска, телевизиска и филмска сценографија. Имал студиски престои во Братислава, Париз, Прага, Рим и Њујорк. Реализирал дваесетина самостојни и голем број групни ликовни изложби.

Филмови: 1985 ЈАД, сликар, игран, Вардар филм

Филмографија:

1969: Републиката во пламен ( Асистент на сценографија, )
1985: Јазол ( Сценографија, )
1993: Македонска сага ( Сценографија, )