< Назад

Чевревски Данчо

Биографија: (Скопје, 17.05.1951 - Скопје, 30.10.2020) Филмски, театарски, ТВ актер и продуцент. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје на отсекот за драмски актери. Специјализација, односно филмско усовршување има добиено на УКЛА во Лос Анџелес - САД. Еден е од основачите на приватното претпријатие за производство на филмови ТРИАНГЛ. Бил професор и декан на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Настапувал и во голем број југословенски филмови.


Награди: 1978 Годишна награда на весникот МЛАД БОРЕЦ - Скопје / „Најдолгиот пат“
1981 Сојузна награда Седум секретари на СКОЈ / „Црвениот коњ“
1987 Годишна награда за најдобро актерско остварување на ревијата ЕКРАН - Скопје / „Хај-Фај“

Филмови: 1975 АТЕНТАТ ВО САРАЕВО, актер, игран, Јадран филм Загреб, Кинема Сараево, Центар ФРЗ СРСрбија Белград, Студио Барандов Прага
1981 ДОРОТЕЈ, актер, игран, ЦФС Кошутњак ООУР Авала филм Београд
1981 ИЗЛЕТ ВО ТОПОЛА (PIKNIK U TOPOLI), актер, игран, РЗСФР Филм 80 Београд, Арт филм Београд, Унион филм Београд, Морава филм Београд, Инекс филм Београд
1983 ИГМАНСКИ МАРШ, актер, игран, Центар филм Београд
1983 ГОЛЕМИОТ ТРАНСПОРТ (VELIKI TRANSPORT), актер, игран, Неопланта филм Нови Сад, Sherwood Production и Инковент Лос Ангелес, Lanterna Editrice Рим
1984 ОПАСНА ТРАГА (OPASNI TRAG), актер, игран, Центар филм Београд, Зета филм Будва, Виба филм Љубљана, Македонија филм, Вардар филм
1986 ДОБРОВОЛЦИ (DOBROVOLJCI), актер, игран, Зета филм Будва, Дунав филм Београд, ТВ Титоград
1990 СТАНИЦА НА ОБИЧНИ ВОЗОВИ (STANICA OBIČNIH VOZOVA), актер, игран, Центар филм Београд, ТВ Сараево

Филмографија:

1976: Најдолгиот пат ( Главна улога, )
1977: Пресуда ( Главна улога, )
1980: Оловна бригада ( Главна улога, )
1981: Црвениот коњ ( Главна улога, )
1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1984: Нели ти реков ( Главна улога, )
1987: Хај-фај ( Главна улога, )
1991: Тетовирање ( Главна улога, )
1997: Џипси меџик ( Продуцент, Главна улога, )
2004: Илузија ( Споредна улога, )
2011: Панкот не е мртов ( Споредна улога, )
2011: Ова не е американски филм ( Главна улога, )