< Назад

Демировиќ Османли Кемал

Биографија: (Бања Лука, 3.2.1953 - ) Филмски и телевизиски монтажер. Во 1953 година со семејството доаѓа во Скопје, каде што завршува средно образование во педагошката гимназија „Никола Карев“. Од 1972 година до 1989 работи во МРТВ Скопје како монтажер. Во текот на својата кариера работи на сите телевизиски жанрови (музички, играни и документарни програми), а исто така повремено работи на филмски проекти за „Вардар филм“. Од 1989 живее и работи во Истанбул - Турција како монтажер на играни, документарни и рекламни програми и ТВ серии.

Филмографија:

1975: Јад ( Асистент на монтажа, )
1979: Додека водата тивко шумоли ( Монтажа, )
1979: Ракувања ( Монтажа, )
1984: Нели ти реков ( Монтажа, )
1985: Пецко - дрвце ( Монтажа, )
1985: Пецко - големиот нос ( Монтажа, )
1985: Пецко - слика ( Монтажа, )
1985: Пливај понатаму ( Монтажа, )
1988: Викенд на мртовци ( Монтажа, )