< Назад

Лукова Дончиќ Олга

Биографија: (Скопје, 1945 - ) Своето образование го започнува во родниот град, каде завршува средно музичко училиште во 1964 година. Од 11 ноември 1967 работи во продуцентската куќа „Вардар филм“ како асистент монтажер на кратки филмови. За кратко време се осамостојува како монтажер на кратки, а подоцна и долгометражни филмови. Кариерата ја завршува во 1986 година.

Филмографија:

1967: Македонска крвава свадба ( Асистент на монтажа, )
1967: Тито во Охрид ( Асистент на монтажа, )
1967: Лето господово '67 ( Асистент на монтажа, )
1967: Луѓе и фасади ( Асистент на монтажа, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Асистент на монтажа, )
1968: Споменик ( Монтажа, )
1969: Републиката во пламен ( Асистент на монтажа, )
1969: И водите на Вардар ќе бидат скротени... ( Монтажа, )
1969: ЗИК Пелагонија ( Асистент на монтажа, )
1969: Свилен конец ( Монтажа, )
1969: Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Асистент на монтажа, )
1969: Хомо Апсурдикус ( Монтажа, )
1970: Цената на градот ( Асистент на монтажа, )
1970: Крсте Петков Мисирков ( Монтажа, )
1971: Црно семе ( Асистент на монтажа, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Асистент на монтажа, )
1972: Светлините на Скопје ( Монтажа, )
1972: Град на човечко препознавање ( Асистент на монтажа, )
1973: 99 ( Монтажа, )
1973: Луѓе зад планината / Кичево 1971 ( Монтажа, )
1974: Столетие на прекалените ( Монтажа, )
1974: Скопски железнички јазол ( Монтажа, )
1974: Сто години железници во Македонија ( Монтажа, )
1974: Рацин ( Монтажа, )
1975: Кој век минува надвор деца ( Монтажа, )
1976: Фазил Хисни Дагларџа ( Монтажа, )
1976: Еугенио Монтале ( Монтажа, )
1976: Ден кога се проштева ( Монтажа, )
1977: Црн бор ( Монтажа, )
1977: Фаулбал ( Монтажа, )
1977: Никола Мартиноски ( Монтажа, )
1977: Фабрика за акумулатори „Злетово“ ( Монтажа, )
1977: Винојуг ( Монтажа, )
1978: Подмолна сила ( Монтажа, )
1978: Џафра ( Монтажа, )
1979: Бакнеж ( Монтажа, )
1979: Рафаел Алберти ( Монтажа, )
1979: Икар ( Монтажа, )
1979: Ежен Гилвик ( Монтажа, )
1979: Самопридонес ( Монтажа, )
1980: Време, води ( Монтажа, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Монтажа, )
1982: Мистериозниот предмет ( Монтажа, )
1985: Автопат ( Монтажа, )
1985: Патишта во СР Македонија ( Монтажа, )