< Назад

Илиев Диме

Биографија: (Кавадарци, 19.09.1952 - ) Театарски, филмски и телевизиски глумец и режисер.
Дипломира на Факултет за драмски уметности Скопје во 1975, и истата година се вработува како актер во Драмски театар во Скопје. До сега има одиграни околу 90 улоги Настапува и во ТВ и радио драми, играни филмови, а има и неколку режисерски ангажмани.

Филмографија:

1977: Исправи се, Делфина ( Главна улога, )
1988: Викенд на мртовци ( Споредна улога, )
2000: Хофманова 13 ( Актер, )
2000: Агенција осамени срца ( Актер, )
2004: Големата вода ( Споредна улога, )
2004: ТВ Лектира - „Ракување“ од Блаже Конески ( Актер, )
2005: Контакт ( Споредна улога, )
2016: Црвената соба ( Главна улога, )
2016: Чевли ( Главна улога, )