< Назад

Салковски Томи

Биографија: (Скопје, 1971 ) Во 1996 година завршил студии по филмска и ТВ камера на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Од 2000 година е директор на Интернационалниот фестивал на филмска камера Браќа Манаки во Битола. Член е на ДФРМ и претседател на Македонската секција на ИМАГО (Интернационална асоцијација на директори на фотографија).

Филмови: 1999-2003 Наше маало (ТВ серија за деца, камера оператор) 1998 Мисловно око (директор на фотографија) 1998 Поштар (директор на фотографија) 1998 Галичка свадба (директор на фотографија)

Филмографија:

1997: Џипси меџик ( Асистент снимател, )
1997: Преку езерото ( Асистент снимател, )
1998: Ливада ( Асистент снимател, )
2000: Излез (Exit) ( Директор на фотографија, )
2002: Преспа – парк ( Продуцент, Директор на фотографија, )
2003: Бубачки ( Директор на фотографија, )
2005: Контакт ( Продуцент, )
2006: Превртено ( Директор на фотографија, )
2012: Скопје-Ремикс ( Директор на фотографија, )
2013: Соба со пијано ( Директор на фотографија, )
2013: Намини бар еднаш ( Продуцент, )
2018: Види ја ти неа ( Продуцент, )
2018: Камена градина ( Продуцент, )
2018: Љубовникот ( Продуцент, Директор на фотографија, )
2020: Кобра ( Продуцент, Снимател, )