< Назад

In Memoriam - АНДРИЈА ЗАФРАНОВИЌ (1949-2021)

  • image description3/18/2021 1:03:01 PM
Еден од најценетите филмски монтажери на просторите на екс-Југославија, Андрија Зафрановиќ, почина на 72 годишна возраст, во Прага, Чешка.
Зафрановиќ е потписник на монтажата на над 150 филмски наслови од кинематографиите во регионот. Некои од нив одамна се на листата на класични филсмки „евергрини“, како ТАТКО НА СЛУЖБЕН ПАТ, ДОМ ЗА БЕСЕЊЕ, БАЛКАНСКИ ШПИОН, АРИЗОНА ДРИМ…
Зафрановиќ е монтажер и на неколку македонски (ко)продукции: КАРАУЛА (2006) и УСТАВ НА РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА (2016) во режија на Рајко Грлиќ, ДЕЦА НА СОНЦЕТО (2014) на Антонио Митриќески, МЕДЕНА НОЌ (2015) на Иво Трајков (исто прашки студент, денес професор на ФАМУ), ЗЛАТНАТА ПЕТОРКА (2016) на Горан Тренчовски (специјализант на истата академија), ЕФЕКТОТ НА СРЕЌАТА (2019) на Борјан Зафировски…