In Memoriam - Љубе Петковски, доајенот на македонската кинематографија

Љубе Петковски еден од снимателите-доајени на македонската кинематографија на 16 февруари замина во вечноста како еден од основоположниците на македонската повоена кинематографија. Тој повеќе од четири децении беше една од клучните фигури во современата македонска кинематографија и остави длабоки траги во македонската филмска историја, но, исто так...

Три македонски филмови на Фестивалот на европски филм во Франција

Три филма од современата македонска продукција ќе бидат прикажани на годинешното издание на Фестивалот на европски филм во Арк,  кој се одржува во периодот од 14-21 декември во Франција.

„Јас сум од Титов Велес“ во режија на Теона Стругар Митевска,  „Панкот не е мртов“ во режија на Владимир Блажевски и  „Алерик“ во реж...

„Игра и спас“ на Фестивал во Нови Сад

Краткометражниот филм „Игра и Спас“ во режија на Горан Тренчовски и во продукција на Револушн, беше прикажан на годинешното издание на Фестивалот "Shortz" во Нови Сад, Србија.

Филмот е единствениот селектиран од Македонија и ќе се натпреварува во тематската селекција „Мала продавница на социјални стравувања“.
123