< Назад

Мерино

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 18 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1957

Содржина: Филмот зборува за борбата за зголемување на волната и месото во овчарството во нашата Република, преку меринизација на старите видови овци. Оваа меринизација се врши со овцата мерино по пат на вештачко осеменување на новиот тип овца која дава шестпати повеќе волна од стариот. Освен тоа вештачкото осеменување има и други предности како што се: поголем број оплодени овци, намалување на заразните полни болести и друго.

Автори:

Сценарио: Попов Трајче
Асистент снимател: Петровски Иван

Други соработници:

организатор на снимање -- Димче Марковски
стручни консултанти -- Саид Мустафа; Никола Џумуров

Фотографии: