< Назад

Скопје '63

Производство: Вардар филм - Скопје, Јадран филм - Загреб

Род: Документарен филм

Времетраење: 92 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1964

Содржина: Филмот е хроника на настаните непосредно пред, за време и по катастрофалниот земјотрес што го погоди Скопје на 26 јули 1963 година. Преку изворни материјали се прикажани разурнувањата и последиците од катастрофалниот земјотрес, потоа расчистувањето на урнатините, последниот поздрав со загинатите најблиски, помошта што Скопје ја прими од земјата и од странство, обновата на градот итн.

Награди: 1964 МФФ, Венеција, „Златен лав на Св. Марко“ 1964 МФФ, Венеција, „Сребрена гондола“ 1964 Награда УНЕСЦО 1964 МФФ, Единбург, Награда за најдобар филм 1965 МФФ, Вајадолид, Прва награда на фестивалот 1965 ФЈДКФ, Белград, Најдобар филм на фестивалот 1965 ФЈДКФ, Белград, Прва Награда за режија на Вељко Булајиќ 1965 Лајпциг, Специјална награда по повод 800 годишнината на градот 1965 Монте Карло, „Златна нимфа“

Автори:


Други соработници:

директор на филмот -- Стипе Гурдулиќ
организатор на снимање -- Бранко Лустиг
помошник на режисерот -- Крсто Петањек
асистенти на режисерот -- Крсто Папиќ; Владимир Спиндлер
секретар на режисерот -- Нада Маркиќ
швенкер -- Живорад Милиќ
асистент монтажер -- Нада Јелер
асистент тон снимател -- Будимир Маѓер
помошник водач на снимање -- Ристо Теофиловски
помошник организатор на снимање -- Предраг Вељковиќ
соработници -- Живан Цветковиќ; Ернест Грегл; Маријан Арханиќ; Мира Ѓуриќ; Никола Лазаревски; Анте Јакаша
избор на текст -- Ратко Ѓуриќ; Стеван Булајиќ

Фотографии: