< Назад

Салковски Драган

Биографија: (Скопје,1938 - Скопје, 18.10.2018) Филмски работник - снимател. Со филмска дејност професионално се занимава од 1959 година. Од 1969 до 1997 година работи во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје. Покрај својата снимателска дејност, во сферата на македонскиот документарен филм соработува и во реализацијата на десетина играни филмови во продукција на „Вардар филм“ и во уште толку во странска продукција. За своето снимателско умеење, добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои: Златна плакета за најдобра камера за филмот ЈАЗОЛ на Фестивалот на филмската камера „Браќа Манаки“ во Битола (1985), додека филмовите ТУЛГЕШ и ЛИКВИДАТОР, во чијашто реализација учествува, се добитници на Гран при на Фестивалот на документарен и кусометражен филм во Белград.


Награди: 1985 ФФ „Браќа Манаки“, Битола, Најдобра камера и Златна плакета „Милтон Манаки“ / „Јазол“

Филмови: 1972 КАКО ДА СЕ УМРЕ (KAKO UMRETI), шарфер, игран, Косово филм Приштина

Филмографија:

1961: Детето од колоната ( Асистент снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Асистент снимател, )
1961: 13 Ноември 1961 ( Асистент снимател, )
1961: Македонија 1941 ( Асистент снимател, )
1962: Кој е виновен? ( Асистент снимател, )
1962: Охридска пастрмка ( Асистент снимател, )
1963: Скопски репортер бр. 3 ( Асистент снимател, )
1963: Замрзнато езеро ( Асистент снимател, )
1963: Девојките од Мали ( Асистент снимател, )
1963: За нови достигања ( Асистент снимател, )
1964: Под исто небо ( Асистент снимател, )
1964: Кратовско злато ( Асистент снимател, )
1964: Скопје '63 ( Асистент снимател, )
1964: Кеј 13 Ноември ( Асистент снимател, )
1964: Средба на солидарноста ( Асистент снимател, )
1965: Денови на искушение ( Соработник, )
1965: Рудник „Дамјан“ - Радовиш ( Асистент снимател, )
1965: Весници, весници ( Асистент снимател, )
1966: До победата и по неа ( Асистент снимател, )
1966: Темели на солидарноста ( Асистент снимател, )
1966: Град на две води ( Асистент снимател, )
1966: Охридскиот светилник - Климент Охридски ( Асистент снимател, )
1967: Каде по дождот ( Асистент снимател, )
1967: Македонска крвава свадба ( Асистент снимател, )
1967: Тито во Охрид ( Асистент снимател, )
1967: На охридските извори ( Асистент снимател, )
1967: Лето господово '67 ( Асистент снимател, )
1967: Луѓе и фасади ( Асистент снимател, )
1968: Довикување на пролетта ( Асистент снимател, )
1968: По пат одам, за пат прашам ( Асистент снимател, )
1968: Дебар 1967 ( Асистент снимател, )
1968: Споменик ( Асистент снимател, )
1969: ЗИК Пелагонија ( Асистент снимател, )
1969: Еден летен ден во Охрид ( Асистент снимател, )
1969: Свилен конец ( Асистент снимател, )
1969: Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Асистент снимател, )
1969: Magna Carta Libertatum (Документи за и против нашето време) ( Асистент снимател, )
1969: Очи ( Асистент снимател, )
1970: Кирил и Методиј ( Асистент снимател, )
1970: Време за човекот ( Асистент снимател, )
1970: Празник ( Асистент снимател, )
1970: Надевај се додека дишеш ( Асистент снимател, )
1970: Рудник „Тајмиште“ Кичево ( Асистент снимател, )
1971: Црно семе ( Асистент снимател, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Асистент снимател, )
1971: Рудник Демир Хисар - Сопотница ( Асистент снимател, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Асистент снимател, )
1973: Гоце Делчев ( Асистент снимател, )
1974: Гоцев ден ( Асистент снимател, )
1974: Зимски центри во Македонија ( Снимател, )
1974: Рацин ( Асистент снимател, )
1974: Оган ( Асистент снимател, )
1974: Попова Шапка - Инекс ( Снимател, )
1975: Јад ( Асистент снимател, )
1975: Кочо Солев Рацин ( Асистент снимател, )
1975: Слава на животот ( Снимател, )
1975: Видувања ( Асистент снимател, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Асистент снимател, )
1976: Најдолгиот пат ( Снимател, )
1976: Козите ... и друго по десет години ( Асистент снимател, )
1976: Во својот град ( Снимател, )
1976: Amen Siam But Roma ( Асистент снимател, )
1976: Вранештица ( Асистент снимател, )
1976: Ден кога се проштева ( Директор на фотографија, )
1977: Исправи се, Делфина ( Снимател, )
1977: Пресуда ( Снимател, )
1977: Јас, Блага Мицанова ( Снимател, )
1977: Нов живот ( Снимател, )
1977: Црн бор ( Снимател, )
1977: Тулгеш ( Снимател, )
1977: Фабрика за акумулатори „Злетово“ ( Снимател, )
1977: Агрокомбинат „Тиквеш“ ( Снимател, )
1978: Угич ( Снимател, )
1978: Дупчачи ( Снимател, )
1978: ХЕ Шпиље ( Асистент снимател, )
1979: Бакнеж ( Снимател, )
1979: Добро ни дојде ( Снимател, )
1979: Самопридонес ( Снимател, )
1980: Оловна бригада ( Снимател, )
1980: Време, води ( Снимател, )
1981: Црвениот коњ ( Асистент снимател, )
1982: Јужна патека ( Асистент снимател, )
1982: Огнена бригада ( Снимател, )
1982: БОПС ( Снимател, )
1983: Ликвидатор ( Снимател, )
1984: Фрески и икони во Македонија ( Снимател, )
1984: Архитектурата во Македонија од IV до XVII век ( Снимател, )
1985: Јазол ( Директор на фотографија, )
1985: Автопат ( Снимател, )
1985: Металски завод „Тито“ ( Снимател, )
1985: Патишта во СР Македонија ( Снимател, )
1986: Манастир ( Снимател, )
1986: Агрокомбинат „Тиквеш“ Кавадарци ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Струмица“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Тиквеш“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Брегалница“ ( Снимател, )
1987: Хидромелиоративен систем „Пелагонија“ ( Снимател, )
1988: Сизиф ( Снимател, )
1988: Хидромелиоративен систем „Мантово“ - Радовиш ( Снимател, )
1988: Хидромелиоративен систем „Струшко поле“ ( Снимател, )
1989: Маркови кули ( Снимател, )
1989: Да се остави трага ( Снимател, )
1990: Календар ( Снимател, )
1990: Планариите од охридското езеро и околните извори ( Снимател, )
1990: Рибите на Охридското Езеро ( Снимател, )
1994: Бериќет ( Снимател, )
1996: Стопанска Банка ( Снимател, )
1998: In Continuo ( Снимател, )
1998: Ливада ( Соработник, )
2000: Богородица 90 ( Снимател, )
2000: Езерани ( Снимател, )
2002: Преспа – парк ( Снимател, )
2018: Љубовникот ( Директор на фотографија, )
2020: Кобра ( Снимател, )