< Назад

Голгота

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 16 минути

Тип: Филмска лента

Техника: виставижн

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1979

Содржина: Во Лесново, во злетовскиот крај, од памтивек се изработува воденички камен од карпите на околните планини. Изработката на овие камења, особено нивното качување по високите стрмнини, претставува вистинска сизифовска мака.

Награди: 1979 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Београд“ за режија на Мето Петровски 1979 ФЈДКФ, Белград, Медал „Београд“ за тонско обликување на Глигор Паковски 1979 МФФ, Краков, „Бронзен змеј“ за камера на Љубе Петковски

Автори:

Снимател: Петковски Љубе
Сценарио: Петровски Мето
Асистент снимател: Стојков Слободан
Монтажа на тон: Паковски Глигор
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј

Други соработници:

светло -- Петар Богоевски
избор на музика -- Марија Бојаџиева

Фотографии:

Награди: