< Назад

Гајда

Производство: Гемини II - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2000

Содржина: Документарен филм за гајдата и нејзиното значење во македонската музика. Покрај процесот на изработка на инструментот со сите негови составни делови, филмот не запознава и со верувањата врзани за апотропејското влијание на звукот на гајдата, со нејзиниот историски развој, со нејзините каракетристики и со нејзиното присуство во секојдневието на македоснкиот народ.

Автори:

Продуцент: Нола А. Игор
Директор на филм: Ристески Зоран - Џеро
Снимател: Ферро Бранд
Костимографија: Василев Раде
Асистент на режија: Нола А. Игор
Асистент снимател: Крстевски М. Александар

Други соработници:

извршен продуцент -- Иво Јаннковски
монтажа -- Алфред Коломбо
сценографија -- Саше Блажевски
музика -- Златко Ориѓански
асистент на снимателот -- Сретен Паковски
организатор на снимање -- Васил Жикоски