< Назад

Бужаровски Димитрие

Биографија: (Скопје, 08.08.1952 - ) Истакнат македонски композитор, музиколог и професор.
Неговите полиња на интерес се различни: композиција, музикологија, компјутерска и електронска музика, интерпретација (пијано, синтесајзери, диригирање), образование, менаџмент и научно-истражувачка работа. На 15 октомври 2012 година основан е Архивот Бужаровски - BuzAr, граѓанска и непрофитна иницијатива со задача да го чува во дигитален формат македонското, балканското и светското културно наследство.

Филмографија:

1959: Виза на злото ( Споредна улога, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Актер, )
2001/2002: Академци од тетовско и гостиварско ( Музика, )
2002: Академски сликари од Полог ( Музика, )
2002: Вампирџија ( Музика, )