< Назад

Башевски Димитар

Биографија: (с. Ѓавато, Битолско, 27.06.1943 - ) Македонски романописец, поет и преведувач. Завршил Филозофски факултет на Универзитетот во Скопје. Долги години работел како новинар, уредник и постојан дописник на весникот „Нова Македонија“ од Атина. Бил директор и главен уредник на издавачката куќа „Култура“. Член е на ДПМ од 1969 година.

Филмографија:

1973: Гоце Делчев ( Сценарио, )