< Назад

Стојановиќ Катарина

Биографија: (Белград, 20.04.1923 - Белград, 2.11.2006) Еден од најпознатите пионери на југословенската и српската филмска монтажа, од 20 век. Соработувала со голем број познати режисери од поранешна Југославија: Велимир Стојановиќ, Здравко Велимировиќ, Жика Митровиќ, Вељко Булаиќ, Душан Макавеев, Александар Петровиќ, Миомир Мики Стаменковиќ и други.

Филмографија:

1961: Солунските атентатори ( Монтажа, )
1965: Lux Aeterna - вечна светлина ( Монтажа, )
1966: До победата и по неа ( Монтажа, )