< Назад

Lux Aeterna - вечна светлина

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 10 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1965

Содржина: Со помош на музичките фрагменти од последниот став на ИЏ симфонија од Лудвиг ван Бетовен и со учество на диригентот Живојин Здравковиќ, се навестува дека „Ја протеравме убавината а Грците еднаш војуваа за неа...“ - Албер Ками. Се прикажува диригентот Живојин Здравковиќ за време на диригирање на последниот став од Бетовеновата IV симфонија. Со користење на стоп-кадар врз лицето на диригентот во крупен план, наместо величествената музика, се слуша снимка од фудбалски натпревар или, пак, тече тонски запис од збиднувањата во некоја кафеана.

Автори:


Други соработници:

тон -- Светислав Ристиќ
асистенти на снимателот -- Никола Стојановиќ; Миле Ивановски

Фотографии: