< Назад

11 Октомври

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Македонија

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1949

Содржина: Тема на филмот е прославата на 11 Октомври 1948 година во Прилеп, Куманово, Кичево и одбележување на денот на ослободувањето на Дебар. Во чест на празникот, во Скопје, во Даут - Пашин амам, е отворена изложба за Револуцијата и НОБ. Потоа е прикажано одржувањето на народни панаѓури, земјоделски изложби и изложба на книги по повод „Неделата на книгата”.

Автори:


Други соработници:

текст -- Јово Камберски
диригент -- Живојин Здравковиќ
асистент сниматели -- Киро Ангелов
музичко водство -- Љиљана Поповиќ
музиката ја изведува -- Оркестарот на белградската опера
текстот го чита -- Владо Малески
тон -- Драгослав Станоевиќ

Фотографии: