< Назад

Личеноски Вељо

Биографија: (Дебар, 4.6.1930 - Скопје, 17.07.1976) Академски сликар и филмски и телевизиски монтажер и режисер. Завршува Ликовна академија во Белград. Истовремено додека студира, работи и во продуцентската куќа „Вардар филм“ - Скопје како монтажер на документарни филмови. По завршувањето на ликовната академија, филмот му останува основна вокација. Првпат како филмски монтажер се појавува во 1948 година со документарецот ИДНИТЕ ЧУВАРИ НА НАРОДНОТО ЗДРАВЈЕ. Освен што е еден од пионерите на филмската дејност, тој е еден од првите монтажери и режисери на Телевизија Скопје, каде што се јавува и како комплетен автор на низа емисии создадени по скопскиот земјотрес. За време на своето работење во Телевизија Скопје, нема жанр и техника во којашто не работел: директни преноси, музички емисии, тв драми, играни програми, емисии од областа на културата, младински емисии и сл.

Филмографија:

1948: Филмски преглед бр. 2 ( Монтажа, )
1948: Филмски преглед бр. 3 ( Монтажа, )
1948: Филмски преглед бр. 5 ( Монтажа, )
1948: Филмски преглед бр. 6 ( Монтажа, )
1948: Филмски преглед бр. 7 ( Монтажа, )
1948: Сточарството денес ( Монтажа, )
1948: Пред октомвриските фестивали 1948 ( Монтажа, )
1948: Низ Пиринска Македонија ( Монтажа, )
1948: Идните чувари на народното здравје ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 8 ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 9 ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 12 ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 13 ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 14 ( Монтажа, )
1949: Филмски преглед бр. 15 ( Монтажа, )
1949: I конгрес на КПМ ( Монтажа, )
1949: 11 Октомври ( Монтажа, )
1950: Филмски преглед бр. 17 ( Монтажа, )
1950: Филмски преглед бр. 18 ( Монтажа, )
1950: Филмски преглед бр. 19 ( Монтажа, )
1950: Филмски преглед бр. 20 ( Монтажа, )
1950: Филмски преглед бр. 23 ( Монтажа, )
1950: Недела на националната култура ( Монтажа, )
1950: Радосно детство ( Монтажа, )
1951: Филмски преглед бр. 25 ( Монтажа, )
1951: Свилен конец ( Монтажа, )
1951: Маврово се гради ( Монтажа, )
1953: Миравска свадба ( Монтажа, )
1953: Нашински разговори ( Монтажа, )
1953: Вардар - Работнички ( Монтажа, )
1954: Четврти скопски саем ( Монтажа, )
1954: Фабрика Треска ( Монтажа, )
1954: Азот ( Монтажа, )
1954: IV Сојузно падобранско првенство ( Монтажа, )
1954: Велигденски обичаи ( Монтажа, )
1955: Стара чаршија ( Монтажа, )
1955: Тенда ( Монтажа, )
1955: Дервиши ( Монтажа, )
1955: Хигиенско-техничка заштита ( Монтажа, )
1955: Фабрика за конзерви „Вардар” ( Монтажа, )
1956: Пролетни надежи ( Монтажа, )
1956: Пула 1956 ( Монтажа, )
1956: Птиците доаѓаат ( Монтажа, )
1957: Конзервирани витамини ( Монтажа, )
1957: Средновековни фрески во Македонија ( Монтажа, )
1957: Во стариот крај ( Монтажа, )
1957: Во пресрет на изборите - втор дел ( Монтажа, )
1959: Прилеп, вчера и денес... ( Монтажа, )
1959: Автопатот Братство-Единство (делница Неготино - Демир Капија) ( Монтажа, )
1959: Претседателот Тито се врати во земјата ( Монтажа, )
1959: Трет конгрес на СКМ ( Монтажа, )
1960: Прилепски тутун ( Монтажа, )
1960: Во долината на цветовите ( Монтажа, )
1960: Преку води преку земји ( Монтажа, )
1960: Погон 3 ( Монтажа, )
1961: 14 финале на фудбалскиот куп Вардар - Вартекс ( Монтажа, )
1961: Први Mај 1961 ( Монтажа, )
1961: Дојранско езеро ( Монтажа, )
1961: Детето од колоната ( Монтажа, )
1961: Птици и риби ( Монтажа, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Монтажа, )
1961: Градот на Вардар ( Монтажа, )
1961: Последни патувања ( Монтажа, )
1962: Вибрациони мотори ( Монтажа, )
1962: Шампиони на водните пространства ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1962: Хајка ( Режија, Монтажа, )
1962: Тито меѓу младината ( Монтажа, )
1964: Последни номади ( Монтажа, )
1965: Григор Прличев ( Режија, )
1968: Споменик ( Режија, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Режија, Монтажа, )