< Назад

Мугра во полињата

Производство: „Вардар филм“ - Скопје

Земја на потекло: Македонија

Жанр: пропаганден

Род: Краток игран филм

Времетраење: 17 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM:

Година: 1953

Содржина: Проблемот на обработката на земјата во руралните краеви. Прикажан е еден настан од животот на селанецот Митре, кој неможејќи навреме да ги заврши земјоделските работи, бидејќи има само еден вол, помош бара од соселанецот Костадин. Тој, пак, понесен од завистта и злобата, а користејќи го мигот кога Митре е уморен од пладневната жега, шири невистини пред селаните сред село. Митре воздржано и свесно ги надминува лагите и си заминува по селскиот сокак... Филмот нема крај.

Автори:


Други соработници:
синопсис -- Цветко Мартиновски

Фотографии: