< Назад

Феникс

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1976

Содржина: Филмот е направен по мотивите на песната „Барбара“ од Жак Превер. Една птица прави гнездо и потоа седнува врз него. Од гнездото, по една трансформација на волуменот, израснува град. Се појавува и јајцето кое се трансформира во око, во кое се гледа море, следува повторна трансформација, овој пат тоа се жена и маж. Следува љубов и раѓање и повторно градот израснува од гнездо. Веќе се забележуваат предзнаците на катаклизма која и настанува. Повторно се појавуваат почетните облици на филмот и следуваат слични трансформации, но овој пат со збогатени облици. Возови во движење, машини во работа и движење на луѓе. Повторно птицата-феникс на истиот простор го гради своето гнездо.

Награди: 1977 МФФ, Анеси, Специјална награда за Петар Глигоровски 1979 МФФ, Берлин, Сребрена Мечка за Петар Глигоровски

Автори:


Други соработници:

цртеж -- Петар Глигоровски
соработници -- Милутин Рогановиќ; Ристо Секлевски; Ѓоко Китанчевски

Фотографии: