< Назад

Јаневски Јордан

Биографија: (Скопје, 29.01.1933 - Скопје, 15.11.1999) Филмски работник - тон-снимател и тонски монтажер. Основно и средно-техничко образование завршува во родниот град. Во 1950 година почнува да работи во „Вардар филм“, каде што останува да работи сè до своето пензионирање во 1991 година. За професијата тон-снимател стручно се оспособува низ работата на филмовите што ги реализира младата македонска кинематографија, а потврда за својот квалитет добива на Фестивалот на југословенскиот документарен и кусометражен филм, Белград '92, каде за тонска обработка на филмот „Огнена бригада“ е добитник на наградата Златен медал Белград. Неговата филмографија (127 единици) би била побогата доколку се земе предид неговиот ангажман како асистент тон-снимател во почетокот на македонското филмско производство и работата надвор од матичната институција „Вардар филм“.


Награди: 1982 ФЈДКФ, Белград, Златен медал - Белград за најдобра тонска обработка / „Огнена бригада“

Филмографија:

1959: Виза на злото ( Асистент тон снимател, )
1959: Обнова на Охридската архиепископија ( Тон, )
1960: И морето сонува ( Тон, )
1960: Страв ( Тон, )
1960: Преку води преку земји ( Тон, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Тон, )
1961: Мирно лето ( Асистент тон снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Тон, )
1961: 13 Ноември 1961 ( Тон, )
1961: Сфинга ( Тон, )
1961: Изморениот патник ( Тон, )
1961: Последни патувања ( Тон, )
1962: Напуштени олтари ( Тон, )
1962: Охридска пастрмка ( Тон, )
1962: Вибрациони мотори ( Тон, )
1962: Шампиони на водните пространства ( Тон, )
1962: Хајка ( Тон, )
1962: Тито меѓу нас ( Тон, )
1962: Страдни од вода - страдни за вода ( Тон, )
1962: Тито меѓу младината ( Тон, )
1962: Стихија ( Тон, )
1962: Бараме леб ( Тон, )
1963: Скопски репортер бр. 1 ( Тон, )
1963: Скопски репортер бр. 2 ( Тон, )
1963: Ехото на мојот град ( Тон, )
1963: Замрзнато езеро ( Тон, )
1963: Катастрофа, страдања, надежи ( Тон, )
1963: Василие Поповиќ - Цицо ( Тон, )
1963: Македонија 1942 ( Тон, )
1963: За нови достигања ( Тон, )
1964: Скопски репортер бр. 4 ( Тон, )
1964: Скопски репортер бр. 6 ( Тон, )
1964: Проштевање ( Тон, )
1964: Додека владееше оризот ( Тон, )
1964: Поетот изгнаник ( Тон, )
1965: Денови на искушение ( Тон, )
1965: Григор Прличев ( Тон, )
1965: Животот во рацете на секундата ( Тон, )
1965: Од ден во ден ( Тон, )
1965: Весници, весници ( Тон, )
1966: До победата и по неа ( Тон, )
1966: Мала скопска хроника ( Тон, )
1966: Охридскиот светилник - Климент Охридски ( Тон, )
1966: Малон ( Тон, )
1967: Македонска крвава свадба ( Тон, Монтажа на тон, )
1967: Луѓе и фасади ( Тон, )
1967: Патека ( Тон, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Тон, )
1968: Писмо од Скопје ( Тон, )
1968: Довикување на пролетта ( Тон, )
1968: По пат одам, за пат прашам ( Тон, )
1968: Дебар 1967 ( Тон, )
1968: ХЦ „Глобочица“ ( Тон, )
1968: Споменик ( Тон, )
1968: Прилепски хидросистем ( Тон, )
1969: Републиката во пламен ( Тон, Монтажа на тон, )
1969: Свилен конец ( Тон, )
1969: Хомо Апсурдикус ( Тон, Монтажа на тон, )
1970: Свадба на Шарпланинецот ( Тон, Избор на музика, )
1970: Време за човекот ( Тон, )
1970: Надевај се додека дишеш ( Тон, )
1971: Црно семе ( Тон, Монтажа на тон, )
1972: Град на човечко препознавање ( Тон, Монтажа на тон, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Тон, )
1973: Гоце Делчев ( Тон, Монтажа на тон, )
1973: Луѓе зад планината / Кичево 1971 ( Тон, )
1974: Гоцев ден ( Тон, )
1974: Богданци ( Тон, )
1974: VI Конгрес на СКМ ( Тон, )
1974: Зимски центри во Македонија ( Тон, )
1974: Рацин ( Тон, Монтажа на тон, )
1974: Оган ( Тон, Монтажа на тон, )
1974: Попова Шапка - Инекс ( Тон, )
1975: Јад ( Тон, Монтажа на тон, )
1975: Кочо Солев Рацин ( Тон, Монтажа на тон, )
1975: Вива ла музика ( Тон, )
1975: Леополд Седар Сенгор ( Тон, )
1975: Слава на животот ( Тон, )
1975: Кој век минува надвор деца ( Тон, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Тон, )
1976: Феникс ( Тон, )
1976: Фазил Хисни Дагларџа ( Тон, )
1976: Козите ... и друго по десет години ( Тон, )
1976: Еугенио Монтале ( Тон, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Тон, )
1976: Во својот град ( Тон, )
1976: Шестиот играч ( Асистент тон снимател, )
1976: Amen Siam But Roma ( Тон, )
1976: Кајак ( Тон, )
1976: Ден кога се проштева ( Тон, )
1977: Пресуда ( Тон, Монтажа на тон, )
1977: Радост ( Тон, )
1977: Нов живот ( Тон, )
1977: Црн бор ( Тон, )
1977: Градежно претпријатие „Маврово“ ( Тон, Монтажа на тон, )
1977: Тулгеш ( Тон, Монтажа на тон, )
1978: Џафра ( Тон, )
1978: ХЕ Шпиље ( Тон, Монтажа на тон, Избор на музика, )
1979: Последниот прозорец ( Тон, )
1979: Добро ни дојде ( Тон, )
1979: Рафаел Алберти ( Тон, )
1979: Ежен Гилвик ( Тон, )
1979: Охридското културно и природно наследство (Охрид Унеско) ( Тон, )
1979: Глава ( Тон, Монтажа на тон, )
1980: Рака ( Тон, )
1980: Оловна бригада ( Тон, Монтажа на тон, )
1980: Иларија ( Тон, )
1981: Црвениот коњ ( Тон, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Тон, )
1982: Огнена бригада ( Тон, )
1982: Вангел Наумовски ( Тон, Монтажа на тон, )
1982: Врати на бескрајот ( Тон, )
1983: Пат за умор ( Тон, )
1983: Ликвидатор ( Тон, Монтажа на тон, )
1983: Виновник ( Тон, )
1984: Црно во црно ( Монтажа на тон, )
1984: ХЕК Југохром - Попова Шапка ( Тон, )
1984: Фрески и икони во Македонија ( Тон, )
1984: Архитектурата во Македонија од IV до XVII век ( Тон, )
1985: Ангроинженеринг ( Тон, )
1985: Опасна баба ( Тон, Монтажа на тон, )
1986: Напред - назад ( Тон, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Тон, Монтажа на тон, )
1986: Манастир ( Тон, )
1986: Агрокомбинат „Тиквеш“ Кавадарци ( Тон, )
1987: Апартман ( Тон, )
1987: Хидромелиоративен систем „Брегалница“ ( Тон, Монтажа на тон, )
1987: Хидромелиоративен систем „Пелагонија“ ( Тон, )
1988: (Нај)тешкото ( Тон, )
1988: Пчеларник ( Тон, )
1988: Хидромелиоративен систем „Мантово“ - Радовиш ( Тон, )
1988: Хидромелиоративен систем „Струшко поле“ ( Тон, )
1989: Национален парк Пелистер ( Тон, )
1989: Маркови кули ( Тон, )
1990: Галичица ( Тон, )
1991: Тетовирање ( Тон, )