< Назад

Допири со смртта

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 13 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1959

Содржина: И во втората деценија по завршувањето, II светска војна се уште однесува жртви. Се губат животи и доаѓа до трајни оштетувања - инвалидитет на многу луѓе. Причини за тоа се многубројните експлозивни тела кои оставени и заборавени или намерно скриени, ја предизвикуваат љубопитноста на децата. Трагедијата во вакви случаи ретко се одбегнува. Страдаат и возрасните кои, најчесто, би сакале да го злоупотребат експлозивот, не претпоставувајќи го фаталниот исход. Припадници на цивилната заштита и на органите на безбедноста вршат демонтирање и уништување на најдените мини и бомби. Во нивната работа треба да учествуваат сите оние што ќе наидат на експлозивни тела, така што допирите со смртта да станат минато.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Сценарио: Никовски Киро
Монтажа на тон: Чемчев Вангел - Лаки
Организатор на снимање: Ангеловски Благоја
Избор на музика: Бељан Андреј

Други соработници:

текст -- Србо Ивановски
асистент снимател -- Васе Василевски
стручен консултант -- Јово Тодоровски

Фотографии: