< Назад

Гоцев ден

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 16 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1974

Содржина: Приказ на одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, преку низа културни манифестации како што се „Гоцеви денови“, „Илинденски денови“, „10 дена Крушевска република“ и други, во чиј склоп е и оддавањето почит на великанот, на неговиот гроб во црквата Св.Спас во Скопје, и полагањето венци на Мечкин Камен, во сеќавање на хероите паднати за одбрана на Крушевската република.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Снимател: Петковски Љубе
Сценарио: Недков Кочо
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Лазаревски Никола

Други соработници:

текст -- Томе Момировски

Фотографии: