< Назад

ХЦ „Глобочица“

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 37 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1968

Содржина: Изградбата на хидроелектраната „Глобочица“. Од испитувањето и мерењето на теренот, преку детално планирање, менување на коритото на реката Црн Дрим, преместување на разни објекти и патишта, па се до градежните работи на хидроелектраната, браната, доводниот канал, водостанот и сите други неопходни објекти и опрема. Сите овие работи завршија во тек на само четири години, 1961-1964 година.

Автори: