< Назад

Пат за умор

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 12 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1983

Содржина: Можностите кои што ги нудат современите средства, повисокиот животен стандард и желбата за патување прават современите номади да бидат многубројни во летниот период, за време на годишните одмори. Филмот е снимен на граничниот премин кај селото Богородица на македонско-грчката граница. Колона од автомобили се враќаат во земјата сведочејќи за големата посетеност на грчките одморалишта со југословенски гости. Очигледен е заморот кај патниците и царинската контрола која има полни раце работа поради вообичаените купувачки страсти на Југословените. Конечно, во спарниот ден малку освежување донесува летниот дожд.

Автори:


Други соработници:

асистент тон снимател -- Диме Ангеловски

Фотографии: