< Назад

Национален парк Пелистер

Производство: Вардар филм - Скопје

Жанр: репортажа

Род: Документарен филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1989

Содржина: Пелистер е најјужната планина на Балканот со алпски карактеристики. Поради тоа Пелистер е богат со шумска вегетација, а убавината на бисерно чистите води на двете леднички езера со право може да се рече дека е нестварна. Прогласен е за национален парк во 1948 година. Прикажани се неговите убавини низ четирите годишни времиња.

Автори:


Други соработници:
текст -- Петар Димов, Васил Атанасов, Борис Гелевски, Љубе Цветановски
текстот го чита -- Борис Тегов
асистент снимател -- Сретен Пакоски
избор на музика -- Коста Јаневски