< Назад

Преспа – парк

Род: Документарен филм

Времетраење: 0 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2002

Содржина: Шести дел од филмската серија под наслов „Живиот свет на Охридското езеро”. Филмот е посветен на регионот на Преспанското езеро. Со Декларацијата донесена на 2.02.2000 година меѓу Македонија, Грција и Албанија по повод Светскиот ден на водите, Преспанското Езера и регионот, кои се единствени по својата геоморфологија и еколошко богатство, се прогласуваат са Преспа-парк. Ова е прва меѓугранична област во Југо-источна Европа заштитена со Рамсарската Конвенција.

Автори:

Режија: Недков Кочо
Продуцент: Салковски Томи
Директор на фотографија: Салковски Томи
Сценарио: Недков Кочо

Музички соработник: Марија Бојаџиевска