< Назад

Ливада

Производство: Пиреј филм и ТВ, „Вардар филм“ Скопје и МКРТВ

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Краток игран филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1998

Содржина: Приказна за пријателството помеѓу два лика кои очигледно многу се разликуваат. Едниот е доктор, христијанин, додека другиот е селанец, муслиман. И на едниот и на другиот работата им е се. Кога поради здраствени проблеми селанецот не ќе може повеќе да ја коси ливадата, тој одлучува и покрај противењето на докторот да го стори тоа. Косењето на ливадата е кобно за селанецот кој умира. Косењето на ливадата го завршува докторот.

Напишано од м-р Сунчица Веселиновска

Автори:

Режија: Панов Митко
Продуцент: Тозија Горјан
Директор на филм: Насков Роберт
Костимографија: Крстевска Жаклина
Музика: Панов Митко
Асистент снимател: Салковски Томи
Соработник: Салковски Драган

Други соработници:
актер -- Флора Кадриу
директор на фотографија -- Јарослав Шода
уметнички директор -- Јован Шумковски
асистент на снимател -- Ненад Боројевиќ

Според расказот „Порта на одморот“ на Русомир Богдановски