< Назад

Ајрула - Тозија Сабина

Биографија: (Скопје, 1946 - ) Филмска, театарска и телевизиска актерка. Првите ангажмани како професионална актерка Сабина Ајрула ги имаше во Драмата на Македонскиот народен театар и во Турската драма при Театарот на народностите во Скопје. Член на Драмскиот театар е од 1967 година. Во 1986 година е прогласена за Актер на годината, а истата година ја доби наградата „Климент Охридски“.

Филмови: 1984 ЈАВАЧИ НА БУРА, актер, игран, Јадран филм Загреб

Филмографија:

1969: Време без војна ( Споредна улога, )
1971: Жед ( Главна улога, )
1975: Јад ( Главна улога, )
1977: Исправи се, Делфина ( Споредна улога, )
1980: Оловна бригада ( Споредна улога, )
1980: Време, води ( Споредна улога, )
1981: Црвениот коњ ( Споредна улога, )
1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1982: Полноќно сонце ( Главна улога, )
1985: Јазол ( Споредна улога, )
1991: Тетовирање ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Споредна улога, )
1999: Време, живот ( Споредна улога, )
2005: Контакт ( Споредна улога, )