< Назад

Контакт

Производство: Бусе & Хилбершмит Продукција, Скопје Филм Студио

Земја на потекло: Република Македонија, Германија

Род: Игран филм

Времетраење: 105 минути

Тип: Филмска лента

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2005

Содржина: „Контакт“ е нетипична љубовна приказна за двајца млади луѓе, тотални аутсајдери сосема невклопени во општеството, кои по сплет на околности се поврзуваат и се вљубуваат еден во друг. Јанко, кој е штотуку ослободен од затвор се запознава со Жана, штотуку отпуштена од психијатриска болница. По низа перипетии и меѓусебна недоверба, меѓу нив се раѓа љубов, на која на патот ù застануваат родителите на Жана, нудејќи му пари на Јанко за да се изгуби од нејзиниот живот, што тој и го прави. Кога повторно ќе ја побара, Жана е повторно во психијатриската болница, не комуницирајќи со никого, но Јанко успева да ѝ извлече некој збор, што остава надеж за нејзино опоравување. Крајот на филмот останува отворен.

Напишано од д-р Атанас Чупоски

Автори:


Други соработници : Директор на фотографија -- Томислав Пинтер Монтажа -- Андреа Пунер Музика -- Пир Рабен, Мајкл Бојен Продуцент -- Марчело Бусе, Маркус Хилбершмит Консултант на продукција -- Bowakow Dschingis Шминка --Радмила Тодоровиќ Тон снимател -- Schumacher Peter Кастинг директор -- Милошевски Драгана 2 асс. на режија -- Ќортошев Јане 3 асс. на режија -- Афкова Катерина Скриптер -- Ферро Вилалба Алисија Сториборд -- Тошевски Игор Координатор на продукција -- Несторовска Ангела, Kluge Bettina, Bauer Claudia Водач на снимање -- Ѓорѓиевски Ѓорѓи Секретар на продукција -- Никчевска Мира Асистенти на продукција -- Крајчевски Дејан, Friedrich Jacqueline, Werner Sonja, Sarah Spitzner, Herget Thomas, Kepenek Banu Асистент на продукција и транспорт -- Минов Димитар Асистент на канцеларија -- Пандурски Никифор Финансии -- Bettina Kluge, Велковска Јагода, Стефановиќ Валентина Координатор на статисти -- Божиќ Жељко Статисти -- Поповиќ Милица, Ковадриќ Раде, Бошковиќ Петар, Вукиќ Слободан Камера оператор -- Димески Дејан Шарфер -- Паковски Сретен Лоудер -- Julia Franken Клапер -- Крстевски М. Александар Видео асистент -- Костески Бранко Фотограф -- Јанкуловски Роберт Екипа светло -- Јанчев Драги, Дончев Костадин, Јаневски Саше Генератор оператор -- Матевски Иво Екипа фар -- Насков Мане, Величковски Трајче, Костовски Горан Тон снимател -- Бабиќ Мирослав Арт директор -- Мичевиќ Тони Сет дресер -- Андонова Наташа, Реквизита -- Бартлинг Андреј, Ончевски Данило Екипа сценографија -- Силјановски Јосиф, Димчевски Марјан Гардеробери -- Секуловска Весна, Костадиновиќ Драган Асистент на шминка -- Мишевска Љупка, Иватовиќ Сандра Возачи -- Јакимовски Димитар, Топузовски Томислав, Тодоров Зоран, Мадиќ Раде, Стојановски Ристе, Велковски Драги, Жиковски Зоки Кетеринг -- Велковски Благоја, Кириловска-Мадиќ Љубица Консултант на сценарио -- д-р Балабанов Коста, Лукиќ Миодраг Адаптација на сценарио -- Вујадиновиќ Ненад Превод -- Katja Ehlers, Утевска Корнелија, Зафировски Александар, Milliand Corinne, Mareike Schomerus, Stephane Levine, Ѓуриќ Иван Асистент на монтажа -- Андреевски Игор, Rudi Heinen Аудио пост-продукција -- SoundVision Мајстор на тон -- Segeler Lothar Монтажа на дијалог -- Atteln Karl Дизајн на звук -- Kraml Andre Дизајн на титл -- Schmalriede Sophie Лабораторија -- ProCine Bergfried Gerhard, Hindel Uli, Mimoun Uwe Односи со јавност -- Pristop, Скопје 2 камера -- Film Co Boyana Ко-композитор -- Moser Florian Вокали -- Петрушевска Елена, Mayr Barbara Кларинет -- Arnold Andy Виолина -- Deubel Martin Пијано и хармоника -- Mayer Christian-Ludwig Контрабас -- Funke Ralf Студио -- Dorian Gray Studios, Минхен

Улоги: Петрушевска Весна, Исмаил Ѓунер, Наумоска Наташа, Нокшиќи Агнес, Илиќ Горан, Муслиу Фатон, Костовска Ана, Вукелиќ Ивана, Гушиќ Ристо, Божиќ Жељко, Станојковски Сергеј, Серџовска Наташа, Петрушевска Елена, Мустафов Ферус, Нацев Ненад, Коцевски Благоја

Постер:

Фотографии: