< Назад

Недела на националната култура

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 9 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1950

Содржина: Филмот ја регистрира прославата на петгодишнината од културниот живот во НР Македонија, која се одржа во Охрид, 1950 година, во чии рамки се вклопени и повеќе културни манифестации: откривање на споменик на браќата Миладиновци во Струга, отворање изложба на културните достигања, како и II конгрес на просветните работници.

Автори:


Други соработници:

асистент снимател -- Т. Божиновски
музиката ја изведува -- Симфонискиот оркестар на НР Србија
диригент -- Ѓ. Јакшиќ
текст -- Д. Брдарски; Б. Ивановски; Д. Живковиќ

Фотографии: