< Назад

Страв

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 9 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1960

Содржина: Умеењето на човекот, од една страна, да направи врвни дела, во науката и уметноста, во смисла на хуманизација во однесувањето, а од друга страна, тој носи во себе и „талент“ за изнаоѓање на се посовршени средства за самоуништување. Една таква опасност е презентирана и со експлозијата на атомската бомба за време на II светска војна.Таа навести потенцијална веројатност за дефинитивна катаклизма на сиот свет. Оттогаш стравот на човекот за својата егзистенција, за егзистенцијата на потомството, на сиот човечки род и на се она што значи планета Земја, е многу повеќе присутен.

Автори:


Фотографии: