< Назад

Напуштени олтари

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1962

Содржина: Филм за печалбарството во областа Дримкол во Македонија, кога луѓето од овој крај, познати како ѕидари, и сопствената и егзистенцијата на своите ја овозможувале работејќи ширум светот. Традицијата на печалбарството сега се продолжува преку работа во задругата „Дримкол“.

Автори:

Сценарио: Поповски Јован
Организатор на снимање: Калиќ Милош

Други соработници:

текст -- Јован Поповски
избор на музика -- Милка Герасимова
асистент снимател -- Митко Куновски

Фотографии: