< Назад

Калиќ Милош

Биографија: (Скопје, 26.2.1934 - ) Филмски работник. Од 1949 е вработен во „Вардар филм“ како асистент на камера, а потоа и како организатор на документарни филмови. Од 1999 е слободен филмски работник.

Филмографија:

1951: Филмски преглед бр. 25 ( Асистент снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1957: Сонце зад решетки ( Асистент снимател, )
1959: Препородени полиња ( Асистент снимател, )
1961: Градот на Вардар ( Организатор на снимање, )
1961: Помеѓу две разделби ( Асистент снимател, )
1962: Зимски импресии ( Асистент снимател, )
1962: Граница ( Асистент снимател, )
1962: Напуштени олтари ( Организатор на снимање, )
1963: Скопски репортер бр. 3 ( Организатор на снимање, )
1964: Проштевање ( Асистент снимател, )
1964: Полошки огнови ( Асистент снимател, )
1965: Охридските трубадури ( Асистент снимател, )
1965: Предизборни разговори ( Организатор на снимање, )
1965: Од ден во ден ( Асистент снимател, )
1966: Патем ( Асистент снимател, )
1967: Каде по дождот ( Асистент снимател, )
1967: Македонска крвава свадба ( Организатор на снимање, )
1967: Мементо ( Организатор на снимање, )
1968: По пат одам, за пат прашам ( Организатор на снимање, )
1969: Републиката во пламен ( Организатор на снимање, )
1969: Хомо Апсурдикус ( Организатор на снимање, )
1970: Цената на градот ( Организатор на снимање, )
1970: Празник ( Организатор на снимање, )
1970: Надевај се додека дишеш ( Организатор на снимање, )
1971: Црно семе ( Организатор на снимање, )
1972: Град на човечко препознавање ( Организатор на снимање, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Организатор на снимање, )
1973: Гоце Делчев ( Организатор на снимање, )
1974: Sic Transit Gloria Mundi / Хераклеа ( Организатор на снимање, )
1975: Јад ( Организатор на снимање, )
1975: Вива ла музика ( Организатор на снимање, )
1975: Слава на животот ( Организатор на снимање, )
1975: Кој век минува надвор деца ( Организатор на снимање, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Организатор на снимање, )
1976: Лазар Личеноски - серија портрети ( Организатор на снимање, )
1976: Кајак ( Асистент снимател, )
1977: Исправи се, Делфина ( Организатор на снимање, )
1977: Пресуда ( Организатор на снимање, )
1977: Фаулбал ( Асистент снимател, )
1979: Бакнеж ( Организатор на снимање, )
1979: Глава ( Организатор на снимање, )
1981: Црвениот коњ ( Организатор на снимање, )
1982: Вангел Наумовски ( Организатор на снимање, )
1983: Ликвидатор ( Организатор на снимање, )
1983: Виновник ( Организатор на снимање, )
1986: Напред - назад ( Организатор на снимање, )