< Назад

Проштевање

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 9 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1964

Содржина: По земјотресот во Скопје, на 26 јули 1963, останаа голем број распукани, неупотребливи згради и објекти. Филмот зборува за периодот непосредно по земјотресот, кога Скопје се претвори во големо градилиште, кога сите оштетени објекти што не можеа да се санираат, мораа да се срушат. Луѓето се проштеваа од своите домови, од својот стар град.

Автори:


Фотографии: