< Назад

Оган

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 12 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1974

Содржина: Апотеоза на човековото знаење и способноста во процесот на работата да ја потчини и усмери огнената стихија.

Награди: 1974 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Белград“ за режија на Столе Попов; 1974 ФЈДКФ, Белград, Медал „Белград“ за најдобра камера на Мишо Самоиловски 1974 ФЈДКФ, Белград, Награда за најдобар филм на ТВ Белград 1974 ФФ, Тузла, Гран при „Хусински рудар“ за режија 1974 ФФ, Тузла, Награда на публиката за режија 1974 Награда „Седум секретари на СКОЈ“ за филмот 1974 МФФ, Лајпциг, Специјална диплома 1974 Награда на ТВ-ревијата „ТВ новости“ за филм на годината 1974 Југословенски кандидат за Оскар 1974 11 Октомвриска награда за камера на Мишо Самоиловски

Автори:

Асистент снимател: Салковски Драган
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Избор на музика: Попов Стојан - Столе

Други соработници:

светло -- Трајче Саздов