< Назад

Кочо Солев Рацин

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 44 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1975

Содржина: Филмот зборува за животниот пат и за делото на македонскиот поет и револуционер Кочо Солев Рацин. Овој голем борец за македонската историја и јазик е и основач на македонската современа поезија и автор на првата песна на македонски јазик.

Автори:

Сценарио: Коробар Перо
Асистент на режија: Попов Стојан - Столе
Асистент снимател: Салковски Драган
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј

Други соработници:

текст -- Перо Коробар
текстот го чита -- Иван Антонов
светло -- Трајче Саздов
цртежи и изворни материјали -- Перо Коробар