< Назад

Крсте Петков Мисирков

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 14 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1970

Содржина: Биографски филм за животот и делото на познатиот македонски филолог, историчар и борец за правата на македонскиот народ, Крсте Петков Мисирков, кој најголемиот дел од животот го поминал во туѓи и далечни земји, далеку од својот роден крај. Преку фотографии и факсимили се дадени неговите најпознати и најзначајни дела и постигнувања меѓу кои, секако најпозната е книгата „За македонцките работи“, издадена во Софија 1903 година.

Автори:

Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Други соработници:

асистент снимател -- Миле Ивановски

Фотографии: